Perşembe, Şubat 10, 2011

Kürtler ve CHP

Bir önceki yazımda Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki Kürtlerin çoğunlukta olduğu 12 ildeki Kürt seçmenlerin 2007 Genel Seçimlerindeki oy dağılımlarını içeren bir tablo verdim. I.Bölge diye tabir edilen bu 12 ildeki oy dağılımını Kürt seçmenlerin genel eğilimi olarak kabul ettim. Tabi bu ön kabulün ilgili veriye sahip olamamaktan dolayı zaruretten kaynaklandığını belirtmem lazım. Nitekim KONDA Araştırma ve Danışmanlık sahibi Tarhan Erdem'in 20.08.2009 tarihli Radikal Gazetesi'nde verdiği bilgide "Her ikibuçuk Kürtten biri BDP'ye oy vermektedir" ifadesi bulunmaktadır. Dolayısıyla Tarhan Erdem'in verdiği bu bilgi ve I.Bölgedeki Kürt seçmenlerin %39'unun BDP'ye oy verdiği bilgisi örtüşmektedir.

2007 Genel Seçimlerinde Kürt seçmenlerin oylarını inceleyelim:
  1. Her 100 Kürt seçmenden 47'si Adalet ve Kalkınma Partisine oy vermiştir. Türkiye genelinde AKP'nin %47'ye yakın bir oy aldığı düşünülürse Kürt seçmenlerin yarıya yakını Türkiye'deki seçmenlerin yarıya yakınından farklı bir tutum takınmamıştır. 
  2. Her 100 Kürt seçmenden 39'u Bağımsızlara yani Barış ve Demokrasi Partisine oy vermiştir.
  3. Her 100 Kürt seçmenden sadece ve sadece 4'ü Cumhuriyet Halk Partisine oy vermiştir.     
Kürt seçmenin AKP/BDP tercihi bir sonraki yazının konusu olacak. Bu yazı CHP'nin her 100 Kürt seçmenden neden sadece 4'ünü ikna edebildiği ile ilgili olacak. 

CHP Kürt seçmenin gözünde devleti yani statükoyu temsil etmektedir. Sol/Sosyal Demokrat olduğunu iddia eden bu parti demokrasi, özgürlük söylemleri yerine Kemalizm söylemlerini ön plana çıkarmaktadır. Daha önceki yazılarımda Kürt Sorununu, Kemalizmin Kürt kimliğini inkar politikalarının doğurduğundan bahsetmiştim. CHP'nin Kürt seçmenden aldığı %4,4'lük oy ise muhtemelen Alevilerin bir kısmının futbol takımı tutar gibi parti tutmasından kaynaklanan oylardır.

Parti'nin başına Alevi/Kürt olduğunu kendi ağzından değilde basından öğrendiğimiz Kemal Kılıçdaroğlu'nun geçmesi ve MYK'ya Diyarbakır Eski Baro Başkanı Sezgin Tanrıkulu'nun alınması CHP politikalarında acaba olumlu değişikliklere yol açar mı umudu doğursa da, kısa zamanda partinin aynı zihniyet ile hareket ettiği anlaşılmıştır.
Oktay Ekşi CHP’ye katıldı
Gazeteci Oktay Ekşi, CHP’nin Meclis’teki grup toplantısında partiye katıldı. Ekşi, "CHP'yi iktidara taşımak için var gücüyle çalışacağım" dedi.
Kaynak: 11 Ocak. 2011 Salı - NTVMSNBC
Yukarıdaki habere göre Oktay Ekşi, Kemal Kılıçdaroğlu Başkanlığındaki CHP'ye katılmış. Peki Türkiye'nin en büyük sorunlarından biri olan Kürt Sorununu çözecek beyin takımı adayı Oktay Ekşi kimdir?
Alçakları tanıyalım... 

PKK'nın sırrı kalmadı. Çünkü Şemdin Sakık isimli şeririn verdiği ifadelerden, PKK ile kimlerin bağlantıları olduğunu, gizlice ne gibi destekler verdiklerini Türk kamuoyu henüz bilmiyor olsa da devlet biliyor:

Başta Almanya olmak üzere, Suriye, İran, Ermenistan ve Yunanistan'la ilişkileri...

PKK'ya destek veren işadamları...

PKK'ya destek veren gazeteci ve yazarlar...

PKK'ya destek veren dernek ve vakıflar...
.....

Ya öteki alçaklar!

Kimi alçaklığını saklamak için ‘‘hukuk''u kullandı.

Kimi ‘‘insan hakları'', kimi ‘‘demokrasi'' dedi.

Elbet haklı oldukları yerler de vardı. Ama onların derdi hukuk, insan hakları veya demokrasi değil, ‘‘Kürtçülük'' ve PKK idi.

Şimdi hepsi geride kaldı. Sıra kulaklarından tutup adalete gönderilmelerine veya kamuoyuna teşhir edilmelerine geldi. Onu bekliyoruz.

Kaynak: 25 Nisan 1998 Hürriyet Gazetesi- Oktay Ekşi 
Yukarıda ki yazı, Oktay Ekşi'nin kaleme aldığı ve Çevik Bir'in Şemdin Sakık'a atfen hazırlattığı ve sonradan Andıç olarak adlandırılacak  hayal mahsulü itiraflarını Sabah, Hürriyet ve Milliyet gazetelerine servis edip yazdırdığı kalemşörlerin yazılardan bir tanesidir.
"Koca bir askeri yıktılar, meğer kâğıttan kaplanmış, biz bunu asker zannedermişiz, meğer ABD içini oymuş. O koca ağacı hop diye yıktılar. Ancak CHP'yi yıkamadılar".
05 Şubat 2011 - Bedii Süheyl Batum'un A.D.D. Zonguldak Şubesinde yaptığı konuşmadan 
CHP Genel Başkan Yardımcısı Batum secaat arz ederken sirkatin söylemiş. Askerin kağıttan önceki çelik olduğu ve Milli Güvenlik Kurullarında Kürt politikalarını belirlediği dönemlere duyulan özlem olsa gerek bu sözler.

Şimdi biri çıkıp bana politikalarını Ekşi ve Batum gibi şahısların belirlediği CHP'nin bir Zaza seçmen olarak benden hangi gerekçelerle oy isteyeceğini anlatsın?

Kürt Sorununu gerçek anlamda çözebilecek parti gerçek anlamda sol bir partidir. Ama bu mevcut kadrosu ile şuanda ki CHP değildir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder