Çarşamba, Şubat 02, 2011

Arap Dünyası'nın İkinci Muhammed'i

610 yılında, 40 yaşındaki Muhammed bin Abdullah'ın başlattığı devrim Arap Dünyası ve daha sonra tüm dünya için bir dönüm noktasıydı. Bu devrim Arap toplumunu ve İslam ile tanışan diğer toplumları o dönemin ötesine taşımış, İslam dünyasında refahı arttırmıştı.    

1400 yıl sonra...

2010 yılında, 26 yaşında ki Muhammed Bouazizi'nin bedenini yakarak başlattığı mücadele ise yine Arap Dünyası ve daha sonra tüm dünya için bir dönüm noktasıdır. Bu mücadelenin bir devrim olup olmadığını on yıllar sonraki tarihçiler belirleyecektir.


Bugünün geçmişten farkı ise bilginin tek kaynaktan bir melek aracılığı ile değilde, çok kaynaktan fiber-optik kablolarla gelmesidir. Bugün Mısırlı bir genç YouTube'den Türk dizilieri ile İstanbul'daki hayatı izledikçe ve bunu Tunus'taki arkadışına Facebook'tan paylaşıp Ürdün'deki takipçilerine Twitter'dan fikrini belirttikçe, insanların etrafında toplandığı sanal bir Kutsal Kitap yani Enformasyon oluşmaktadır. Ve dolayısıyla Suriyeli genç şunu düşünmektedir: Ben müslümansam, Ee Türk de müslümansa ben neden bu şartlar altındayım. Mesele budur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder