Çarşamba, Ocak 19, 2011

Kürt Sorunu ve Kürtlerin Sorunu

Ana dil doğuştan gelen insan hakkıdır. Bu hak konuşarak, öğrenerek, öğretilerek ve ürün(müzik, roman, şiir, vb.) oluşturarak kullanılır. Bu hakkın kullanılmasını engellemektir Kürt Sorunu. Dolayısıyla bu hakkı kullandırmam diyen devlet ile bu hakkı gasp edilen toplum arasındaki bir sorundur. Bunun hak olduğunu bilen devletin hakkı olan toplumu yok sayan çözümlerin peşinden koşmasıdır Kürt Sorunu.

Feodal düzen, kan davası, töre cinayeti, cehalet, megaloman liderin peşinden koşmak ise Kürtlerin Sorunudur. Bu sorunların çözümü ise devletin yardımıyla gerçekleşecektir. Tabi öncelikle yardım edici ile yardım edilecek toplumun arasındaki sorunun giderilmesi gerekmektedir.

2 yorum:

  1. Merhaba,
    Mail adresinize atmak isterdim ama bulamadım. O yüzden yanlış anlamazsanız burdan size Kürt sorununu merak ettiğim ve anlayamadığım için bir kaç soru sormak istiyorum. Kürtçe'yi Türkiye'de özgürce konuşamıyor musunuz? Kürtçe konuştuğunuzda kötü mü tepkiler alıyorsunuz?
    Kürtlerin yoğun yaşadığı yerlerde Kürtçe anadilde eğitime geçilirse,Kürtler ve Türkler birbirleriyle diyalog içinde kalabilmeleri için nasıl bir yol izlenmeli? Ya da sizce tamamen yollar ayrılmalı ve Kürdistan kurulmalı mı?
    Türkiye'de Kürt olmak neden bu kadar yaralayıcı?
    Cevap vererek, beni bilgilendirebilirseniz sevinirim.
    Şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, öncelikle ilginize teşekkürler.

      Soru: Kürtçe'yi Türkiye'de özgürce konuşamıyor musunuz?
      Cevap: Tabi ki şu anda günlük hayatımızda özgürce konuşuyoruz. Ama çok değil 13 sene önce sanatçı Kürtçe okuyacam dedğinde bu ülkeden linç edilerek gönderildi hatırlarsanız.

      Soru: Kürtçe konuştuğunuzda kötü mü tepkiler alıyorsunuz?
      Cevap: Genelde hayır. Ama son zamanlarda ülkedeki kötülüğün kaynağı olarak Kürt'ler görülmeye başlandı. Dolayısıyla bazen bakışlarda nefret hissetğinizde iç acıtıyor.

      Soru: Kürtlerin yoğun yaşadığı yerlerde Kürtçe anadilde eğitime geçilirse,Kürtler ve Türkler birbirleriyle diyalog içinde kalabilmeleri için nasıl bir yol izlenmeli?
      Cevap: Öncelikle neden anadil? Çünkü bir dil evde konuşularak yaşatılamaz. Dilin yaşaması için günlük hayatta yani ticaret, sanat, eğitim alanında kullanılması lazım. Türkiye'de ortak dil Türkçe'dir. Türkiye sınırlarında herkes Türkçe eğitimi alacak. Ama Kürt, Kürtçe'yi, Laz Lazca'yı devlet veya özel sektör eliyle öğrenmek isterse öğrenecek.

      Soru: Ya da sizce tamamen yollar ayrılmalı ve Kürdistan kurulmalı mı?
      Cevap: Hayır. Türkler ve Kürtler ortak ve bir arada başarabilir. Ortadoğu'da kader birlikteliği yapabilecek iki halktır. Kürdistan Kürtler için daha fazla gözyaşı getirir.

      Soru: Türkiye'de Kürt olmak neden bu kadar yaralayıcı?
      Cevap: Çünkü sistem Kürt olmayı suç saydı ve hala kendi istediği Kürt tarifi dışındaki Kürt'e tahammül göstermiyor.

      Sil